Object in de kijker

De Vredespoort verwijst naar een plaats waar vele mensen en vele wegen mekaar kruisen. Het kunstwerk is 5,5 meter hoog en weegt zo’n 4 ton. Op 17 april 2003, Witte Donderdag en feest van de hoop, werd het monumentale werk ingehuldigd.

Beschrijving: Metalen constructie van een poort die vanuit verschillende gezichtspunten kan bekeken worden.

Locatie: Rotonde Grote Baan/Stoofstraat.

Kunstenaar: Hilde Van Sumere.

Datum: 2003.

Biografie: De Beerselse kunstenares Hilde Van Sumere (Beersel, 15/10/1932 - Asse, 13/05/2013) genoot internationale faam als beeldhouwster. Zij volgde een opleiding aan de Brusselse Academie voor Schone Kunsten (1958-1964) en werd daarna kortstondig assistente van haar leraar Jacques Moeschal (van de Pijl der Vooruitgang op Expo ’58 weet u wel). Even was ze persoonlijk medewerkster van Herman Teirlinck, haar inspirator en coach. Haar atelier was gevestigd in de Hoogstraat. Naast Carraramarmer gebruikte ze vooral polyester, cortenstaal en plexiglas. Regelmatig reisde ze naar Carrara om er te werken of bij te leren. Haar kunstwerken worden getypeerd door krachtige soberheid en heldere geometrische vormgeving. In 2004 kreeg ze de Herman Teirlinckprijs en in 2006 werd ze samen met Armand Debelder benoemd tot ereburger.

Weetje: Beelden van Van Sumere vinden we o.a. in de Plantentuin, in het openluchtmuseum te Middelheim, in het Vlaams Parlement, in het metrostaton Ossegem en op menige rotonde in het Vlaamse land. Minder geweten is dat ze ook tekeningen en juwelen maakte.

Bibliografie:

BEKKERS L. en BAUDSON P., Hilde Van Sumere, Gent, 1982.

MARIJNISSEN R. en MOONS H., Hilde Van Sumere, Monografie met oeuvrecatalogus, Oostkamp, 2005.