Object in de kijker

Beschrijving: Gietijzeren beeldengroep van een man, vrouw en kind die zich in veiligheid brengen voor de nakende zondvloed.

Locatie: Provinciedomein Huizingen - aan de rotstuin – Torleylaan 100.

Kunstenaar: Mathieu Kessels.

Datum: 1804.

Context: Het gipsen origineel wordt bewaard in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel. Dit museum besloot er een gietijzeren exemplaar van te laten gieten. Dit beeld stond eerst in het Brusselse Warandepark, later in de binnentuin van het voormalige paleis van Karel van Lotharingen (nu Albertinabibliotheek) tot de provincie Brabant het aankocht. De vroegere waterbassin wordt nu als bloembak gebruikt. Om roestvorming tegen te gaan, werd het beeld bespoten met een dikke beschermlaag zodat het op een bronzen beeld lijkt.

Biografie: Mathieu Kessels (Maastricht 1784 - Rome 1836) was een Nederlandse beeldhouwer die in Brussel, Parijs en Rome werkte. Al zijn beelden zijn in neo-classisistische stijl. Zijn volledige nalatenschap ging naar de KMSK.

Weetje: De kunstenaar ligt begraven in de San Guilliano dei fiamminghi te Rome. Voor deze kerk ontwierp en plaatste Maurice Nevens twee glasramen.

Bibliografie: BERGE W., Heimwee naar de klassiekers: de beelden van Matthieu Kessels en zijn tijdsgenoten, Zwolle, 1994.