GEDENKPLAAT VLIEGTUIGONGEVAL 1945

Op 13 mei 1945 stortte een Amerikaanse bommenwerper in de Beemd te Huizingen neer. Bij deze tragische vliegtuigramp kwamen acht Amerikaanse militairen om het leven. Zevenzeventig jaar na dato heeft het gemeentebestuur een gedenkplaat opgericht om deze gebeurtenis te herdenken.

Aanvankelijk was het de bedoeling om hier een grootste inhuldiging van te maken in de maand mei, maar het coronavirus stak daar een eerste stokje voor. De plechtigheid werd uitgesteld tot 11 november. Door de strenge corona-maatregelen kon zelfs een kleine plechtigheid met de burgemeester en schepenen, de leden van het Heemkundig Genootschap en initiatiefnemers Huizingenaren Frans Samyn en Frans Kestemont jammer genoeg niet plaatsvinden.

EEN NOODLOTTIGE OEFENVLUCHT

Op 13 mei 1945 rond de middag stegen twee Amerikaanse bommenwerpers B26 Marauders op in de militaire basis in Florennes voor een oefenvlucht in ‘low level navigation’ waarbij zeer laag over een bosrijk gebied werd gevlogen. Het eerste vliegtuig o.l.v. vluchtleider Dominy maakte een scherpe bocht naar links boven het centrum van Huizingen. Het tweede toestel o.l.v. luitenant Whitehead, dat nog 50 à 150 voet lager vloog, kon de neogotische kerktoren en de huizen van de Kesterbeeklaan nog nipt ontwijken maar raakte met de rechtervleugel een bomenrij, raakte uit balans, raakte de grond met de rechtervleugel en de neus, stortte neer en ‘ontplofte en spatte in duizenden stukken uit elkaar’ omstreeks 14.45u.

De zeven bemanningsleden en één passagier hadden geen enkele kans en kwamen allen om het leven. Gealarmeerd door de knallen lokte de ramp heel wat kijklustigen die zich vergaapten aan de kraters, de verspreide brokstukken en een paar verbrande koeien.

DE OORZAAK?

Uit historisch onderzoek blijkt dat er zeer veel ongelukken gebeurden met dit type vliegtuig door technische moeilijkheden bij het opstijgen of landen. Door het logge gewicht was het toestel moeilijk manoeuvreerbaar. Vermoedelijk schatte de piloot een manoeuvre verkeerd in met fatale gevolgen voor de hele bemanning. Hij trachtte nog een noodlanding te maken in de open vlakte van de Beemd maar de kapotte rechtervleugel zorgde ervoor dat het toestel ging tollen en om zijn as draaide. ‘GL of ‘ground looped’ staat er in het officiële verslag te lezen.

DE OMGEKOMEN BEMANNINGSLEDEN

De bemanning had geen schijn van kans om zich nog in veiligheid te brengen door de geringe hoogte. Alle bemanningsleden behoorden tot de 494th Bomber Squadron Unit Group 344th Bombardment Group, Medium, met uitzondering van William Drennon die tot de 74th Squadron Unit Group 42nd Air Service Group behoorde.

Piloot Clyde T. Whitehead, onderluitenant, was 29 jaar.

Co-piloot Sammie E Jr. Teague, adjudant, was 25 jaar.

Bommenrichter Richard Wallace Paulsen, luitenant, was 22 jaar.

Navigator Glenn Owen Waters, onderluitenant, was 25 jaar.

Boordmecanicien Robert Glenn Ridell, sergeant, was 21 jaar.

Boordschutter Morris Van Treese, sergeant, was 26 jaar.

Boordschutter Irvin F. Van Blargan, sergeant, was 19 jaar.

Passagier William Drennon, korporaal, was 20 jaar.

We kunnen enkel betreuren dat deze jonge mannen, de meesten voerden al anderhalf jaar bijzonder risicovolle ‘bombing missions’ uit in Europa, op deze dramatische manier om het leven kwamen, welgeteld vijf dagen na de Duitse overgave. Zij stonden als het ware klaar om terug huiswaarts te keren en aan een nieuw hoofdstuk in hun nog jonge leven te beginnen.

Als eerbetoon en als dank voor hun opofferingen om onze democratie te vrijwaren, werden de namen van de slachtoffers in staal vereeuwigd. Huidige en toekomstige generaties zullen hierdoor blijvend herinnerd worden aan het drama dat zich hier op 13 mei 1945 afspeelde. Via een QR-code op de stalen plaat krijgen voorbijgangers alle achtergrondinformatie eenvoudig op hun mobieltje.

Deze gedenkplaat bevindt zich nabij het voetbalveld aan de Beemd (Huizingen).

Indien u meer informatie wenst te weten over dit ongelukkige verhaal, kan u n ° 85 van "En het dorp zal duren" bestellen via onze website.