Beerselse genealogische databank (9 januari 2020)

Plechtige installatie van de Beerselse genealogische databank

Een grote dag voor het Heemkundig Genootschap van Witthem: de genealogische databank werd voorgesteld in de bib van Beersel met een demonstratie van Marc Desmedt in de aanwezigheid van Burgemeester Hugo Vandaele, schepen Elsie De Greef en Eddy Deknopper.

Met deze presentatie wenst het heemkundig genootschap alle vrijwilligers te bedanken die aan dit project gewerkt hebben.

 

Gewapend met een geoefend arendsoog, engelengeduld en een flinke portie doorzettingsvermogen togen Mireille Amerijckx, Ingrid Brassine, Mieke Dekoninck, Jean Denayer, Lydia Denayer, Marc Desmedt, Marijke Desmet, Cécile Goossens, André Laeremans, Paul Van Roy, Jules Vanbellingen en Jos Vanden Bosch in de periode mei-november zowat dagelijks naar een rustig lokaaltje in de Bib om bijkomende namen in te voeren in de databank.

Dankzij liters koffie en ondanks het tussendoor oprakelen van de nodige anekdotes over Beersele dorpsfiguren en een occasionele vervloeking als ze een naam niet konden ontcijferen, raakte hun werk af tegen de deadline.

In totaal voegden deze gedreven vrijwilligers niet minder dan 27.000 nieuwe akten en 180.000 namen toe aan de sinds 2004 bestaande database.

Ook informaticus Geert De Visscher verdient een pluim voor de vele aanpassingen aan de achterliggende zoekmachine.

Al wie meer wil weten over zijn/haar voorouders kan nu via een paar eenvoudige klikken alle geboorteakten (vanaf 1613 tot 1920), huwelijksakten (1644-1945) en overlijdensakten (1644-1950) uit Alsemberg, Beersel, Dworp, Huizingen en Lot makkelijk zelf terugvinden én afprinten of opslaan.

Je kan zoeken op naam, datum of deelgemeente. Iedereen kan de genealogische databank gratis consulteren tijdens de openingsuren van de Bib. Vanaf nu zal er elk jaar een update aan de database gebeuren.

Deze uitbreiding biedt een ware goudmijn aan informatie voor historici, heemkundigen, genealogen, leerlingen die als schooltaak een stamboom moeten maken maar ook voor al wie gewoon eens een uurtje in zijn familieroots wil snuisteren.

Eén weetje willen we u alvast niet onthouden. Over de drie laatste eeuwen heen zijn dit de populairste Beerselse meisjesnamen (in volgorde): Anna, Maria, Catharina Joanna en Elisabeth. Bij de jongens was dit Joannes, Jean/Jan, Joseph/Jozef, Petrus/Pierre en Frans(iscus). 

Meer info via https://www.beersel.be/product/1096/stamboom-maken of een mail naar het e-mail adres van het Heemkundig Genootschap van Witthem heemkunde.beersel@gmail.com